Bocuse d’Or

Ryusen Royal Delft Bocuse d’Or – januari 2017
Tekst, fotografie & nabewerking. Persmateriaal ter promotie van het speciaal ontwikkelde Delft Blue Ryusen steakmes, gebruikt tijdens de Bocuse d’Or wereldfinale in Lyon.

November 2016 liet Elwin de Veld van Slijperij Rangelrooij mij het eerste exemplaar zien van een heel bijzonder project. Of ik de messen en vorken wilde fotograferen? En of ik het geheim zou kunnen houden. Deze messen waren namelijk bestemd voor de wereldfinale van de prestigieuze kookwedstrijd Bocuse d’Or. Spannend! En mooi om daar een klein beetje deel van uit te maken! Ik wilde de messen echt op een voetstuk plaatsen, een podium bieden. Elwin de Veld had al voor een Delfts Blauw bord gezorgd dat onderdeel uit zou kunnen maken van de photoshoot en ik ging met veel enthousiasme aan de slag. Het was moeilijk om de juiste sfeer neer te zetten. Door de oorspronkelijke witte ondergrond en achtergrond sprongen de messen er niet uit zoals ik wilde, terwijl ze zo spreken. Door de combinatie van drie ambachten (een Hollandse messenslijper, een Japanse messenmaker en een schilder van traditioneel Delfts Blauw) voel je direct dat je iets bijzonders in handen hebt. Ik wilde er nog een extra Hollands element aan toevoegen: licht. Ik besloot de messen te fotograferen met daglicht. Het gebruik van een donkere ondergrond, in combinatie met het licht heeft precies gezorgd voor de juiste balans. Een podium voor ambacht!

http://bocusedornederland.nl/een-buitengewone-samenwerking-van-drie-ambachten
www.messenslijpen.nl/Bocuse.html

Persbericht:

Een buitengewone samenwerking van drie ambachten:
Een messenslijper, een messenmaker en een schilder van traditioneel Delfts Blauw.

Hoe kwam deze samenwerking tot stand?
Japanse messenmaker Ryusen heeft in 2013 een mes ontworpen voor het Japanse Bocuse d’Or team dat in dat jaar de derde plaats behaalde bij de wedstrijd. Sinds 2012 ben ik, Elwin de Veld van Slijperij J.M. van Rangelrooij uit Den Haag, importeur van Ryusen messen. In samenwerking met Ryusen heb ik een uniek steakmes ontwikkeld voor de nieuwe Librije in 2014. In 2016 kwalificeerde het Nederlandse team met chef Jan Smink, commis Sander Verhaaf en coach Lars Aukema zich voor de wereldfinale van de prestigieuze kookwedstrijd van de Bocuse d’Or in Lyon in 2017. Jan Smink en Lars Aukema werken beiden in de keuken van De Librije en chef Jonnie Boer is voorzitter van de Bocuse d’Or Nederland.
Het moment dat het Nederlandse team zich plaatste voor de wereldfinale in Lyon, vond ik dat er een eenmalige unieke uitgave van het steakmes moest komen. Direct kwam de vraag bij mij op: ‘Wat is ons grootste erfgoed?’ Het antwoord lag niet ver van Den Haag. In de fabriek van De Candelaer in Delft vond ik de unieke schakel voor dit project. Sinds 1600 is Delfts Blauw, met zijn typisch Hollandse motieven, wereldwijd een begrip. De Candelaer vervaardigt met kennis en vakmanschap Delfts Blauw en traditionele Delftse schilderkunst.
Een weergaloos steakmes
Zo ontstond een bijzonder mes met een heft van wit gelakt esdoorn, op traditioneel Delfts Blauwe wijze beschilderd door De Candelaer, met een lemmet vervaardigt uit 70 lagen ‘coreless’ VG10/VG2 damascusstaal van Ryusen uit Japan. Vlijmscherp uitgeslepen door Slijperij J.M. van Rangelrooij. Er zijn totaal 17 van deze unieke messen geproduceerd, met 15 bijpassende vorken. Hiervan zijn 14 sets voor de jury en deze zullen worden geserveerd bij het finale bord ‘vlees’ op dinsdag 24 januari in Lyon tijdens de Bocuse d’Or finale. Een set is te bezichtigen in de winkel van Slijperij J.M. van Rangelrooij.
Tot slot, last but not least, zijn de laatste twee steakmessen verstuurd naar het Koningshuis. Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit de Koningin hebben schriftelijk laten weten zeer vereerd te zijn met dit mooie geschenk.